Via welke manieren kun je aandelen kopen?

Aandelen kopen is iets dat heel veel mensen tegenwoordig doen. De een om te sparen voor een huis of de scholing van hun kinderen, de ander om een pensioen bij elkaar te sprokkelen. Maar er zijn ook mensen die beleggen of traden enkel zien als leuke bijverdiensten. Zeker met de lage rentes in 2019 met een spaarrekening bij de bank ontvangt. Het is dan ook niet gek dat beleggen enorm in populariteit gestegen is de afgelopen jaren. Er zijn steeds meer nieuwe beleggers bij gekomen die graag willen gaan investeren, maar niet weten waar ze dit moeten doen en in welke aandelen? Wat zijn de populaire aandelen? In dit artikel gaan we dieper in op welke manieren je precies aandelen kunt kopen.

Gebruik maken van een online Broker

Wanneer je kiest om online aandelen te kopen, wat de meeste mensen natuurlijk doen, is het handig om een goed overzicht te hebben van de verschillende brokers die in deze markt aanwezig zijn. Kies je voor een Nederlandse organisatie of beleg je liever via een Amerikaans bedrijf? Wat je keuze ook is, je zult te maken krijgen met kosten en verschillende gebruiksgemakken. Het is dan ook slim om voor je een keuze maakt, een goed beeld te krijgen van de verschillende brokers die er zijn.

Bij een online broker betaal je vaak een jaarlijkse fee, of een transactionele fee. Bij de een betaal je dan jaarlijks een bedrag, bij de ander per transactie. Ook zijn er platformen, zoals Robin Hood of eToro, die bijna geheel gratis zijn. Daar betaal je vaak alleen maar voor speciale handelingen, zoals een stoploss die afgaat of de standaard Bond / ETF kosten. Een online broker is een bedrijf dat jouw belegde geld veilig houdt en je de optie geeft om op één platform in duizenden verschillende aandelen, cryptomunten, grondstoffen en nog veel meer te beleggen.

Aandelen kopen via een Bank

Wanneer je het niet zo hebt op externe bedrijven die online als broker fungeren, kun je altijd kiezen voor de vergelijkbare diensten die door veel banken in Nederland worden aangeboden. Hierbij heb je dus te maken met een grote Nederlandse partij die op grote schaal aandelen aanbieden via de bank. Je maakt een beleggingsaccount aan bij de bank en kunt direct van start met beleggen. Het kostenplaatje van een dergelijke broker is anders dan die van een online broker, dus het is belangrijk om je van te voren goed in te lezen over de voorwaarden van die specifieke bank. Banken hebben vaak meer Nederlandse aandelen, dan je bij een buitenlandse broker zult vinden. Als je een echter AEX- fanaat bent, is het dan ook een goed idee om bij een Nederlandse bank, zoals Degiro of ING te beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*