Waarom daalt het aandeel Ahold Delhaize?

Het aandeel is de laatste weken eindelijk weer stabiel, maar het heeft enorm onder druk gestaan noteerde zelfs 25% lager t.o.v. de piek eind mei 2017 op 20,30 euro. Maar wat is de reden achter deze enorme koersdaling van het aandeel Ahold Delhaize? Maar liefst 100% van alle analisten geeft een koopadvies af voor het aandeel, de eerste schaalvoordelen worden al behaald door de fusie, de omzet stijgt… Waar zit het hem in?

Verschillende gevaren voor Ahold Delhaize op de loer..

De koersdaling heeft te maken met verschillende factoren en de timing van deze factoren is enorm ongelukkig. Zo kwam allereerst een concurrent uit Amerika, Kroger, met een winstwaarschuwing. Gezien het feit dat Amerika voor Ahold Delhaize erg belangrijk is, daar komt namelijk ruim 60% van de omzet vandaan, daalde het aandeel op één dag 5%.

Vervolgens kwam daar 1 dag later, heel ongelukkig qua timing, het persbericht dat Amazon Whole Foods overgenomen heeft. Gezien de bewezen daadkracht van een aandeel als Amazon en de ambitie van Jeff Bezos, wil je Amazon liever niet in jouw vaarwater hebben. Even later kondigde Amazon aan de prijzen te gaan verlagen en de producten van Whole Foods aan te bieden via Amazon.com.

Naast bovenstaande twee punten had Ahold last van een zwakke dollar t.o.v. de euro. Dat is uiteraard ook niet heel geruststellend als je ruim 60% van de omzet in de Verenigde Staten behaald. Al die dollars zijn minder waard in euro’s, wat nog steeds de basisvaluta is voor Ahold Delhaize.

Gevaren geweken

Het aandeel Ahold Delhaize is momenteel ondergewaardeerd en daarom houden nog steeds alle analisten het koopadvies intact. Amazon mist de ervaring in deze branche en daarnaast heeft Ahold Delhaize ook al een groot marktaandeel in Amerika, zeker langs de oostkust, via het Ahold Delhaize merk: Giant Food.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*