Wat houdt het afschaffen van de dividendbelasting in?

Het afschaffen van de dividendbelasting is in opspraak geraakt mede omdat de partijen in de Tweede Kamer het niet met elkaar eens konden worden over het besluit. Dit besluit zal zich waarschijnlijk aan het begin van volgend jaar voltrekken. Voor een groot gedeelte blijft het eindresultaat hetzelfde voor aandeelhouders. Toch is niet iedereen hierover te spreken.

 

  • Voor wie is het gunstig?

 

Hoe het nu werkt is dat een groot bedrijf een stuk van de te uitkeren dividenden achterhoudt om af te staan aan de belasting. De aandeelhouders krijgen dus minder dan de daadwerkelijke groei van het bedrijf. Toch maakt dit voor hun weinig uit, omdat ze het resterende gedeelte kunnen terugkrijgen door middel van belastingaangifte.

Hoe het met het afschaffen van de dividendbelasting zal gaan is dat er niet eerst een deel wordt achtergehouden. Echter valt er hierdoor ook niets terug te vragen bij de belasting. Het wordt er dus een stuk eenvoudiger door.

De groepen die er het meest op vooruit gaan zijn buitenlandse aandeelhouders. Die komen nu namelijk dikwijls niet in aanmerking voor deze belastingaangifte. Die zijn het gedeelte van de dividendbelasting als het ware ‘kwijt’. Toch is het spekken van buitenlandse investeerders niet altijd de beste keuze.

 

  • Kosten van de afschaffing

 

Aan alles hangt een prijskaartje. Zo ook aan de afschaffing van de dividendbelasting. Omdat de buitenlandse bedrijven nu als het ware met een gedeelte van de winst er vandoor gaan moet dit tekort ergens anders opgevangen worden.

In het begin gingen de onderzoekers uit van een verlies van zo’n 1,4 miljard euro per jaar. Zij hadden niet voorzien dat de Nederlandse economie op zo’n manier zou aantrekken dat tevens de belastinginkomsten hoger kwamen te liggen. De kosten zouden nu zo’n 200 miljoen hoger liggen dan verwacht. Dit moet ergens vandaan gehaald worden.

De meeste opspraak is ontstaan door geluiden dat dit bedrag op de MKB verhaald zou worden. Het Nederlandse MKB is hier niet blij mee omdat veel midden- en kleinbedrijven niet meedoen in de dividendwereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*