Hoe beginnen als belegger?

Voor veel startende beleggers kan het lastig zijn om daadwerkelijk te beginnen met beleggen. Zo weten ze niet zo goed waar je kan beleggen, waarin je moet beleggen, hoeveel ze in moeten leggen of zijn ze bijvoorbeeld bang om alles te verliezen. In dit artikel kort hoe je toch kan beleggen voor beginners.

Beleggen kan je in ieder geval doen via een broker. Dit kan een bank zijn (vaak duurder) of een online broker, die meer gespecialiseerd is (en goedkoper).

Waarin kan ik beleggen?

Je kan in heel veel verschillende financiële producten beleggen. De makkelijkste om te begrijpen daarin zijn aandelen en obligaties. Bij aandelen beleg je in een specifiek bedrijf, bijvoorbeeld Ahold Delhaize.

Met een obligatie geef je als het ware een lening aan een bedrijf of aan een land. Dat noemen we een bedrijfs- of staatsobligatie. Hier wordt rente over betaald, wat je als je rendement kan zien.

Naast beleggen in losse aandelen en obligaties, kan je ook kijken naar indexbeleggen. Daarmee beleg je met een relatief klein bedrag in een hele index. Zo kan je bijvoorbeeld alle aandelen van de AEX in een indexfonds kopen, zonder de losse aandelen te hoeven kopen. Op die manier kan je bijvoorbeeld ook veel verschillende obligaties kopen. Daarmee heb je direct een goede spreiding van je portefeuille.

Spreiding is goed

Spreiding van je beleggingen is goed om te doen. Leg niet al je eieren in een mandje, hoor je mensen ook wel eens zeggen. Dat geldt ook zeker voor aandelen. Als je grootste deel van je vermogen in 1 bedrijf zit, dan is het veel makkelijker om geld te verliezen. Kijk bijvoorbeeld naar het diesselschandaal van Volkswagen. Als je enkel VW aandelen had, dan had je een flinke klap opgelopen. Als je daarnaast ook nog andere aandelen had (of een indexfonds), dan is die klap omlaag minder hard.

Daar geldt natuurlijk ook wel bij dat de eventuele ‘klap omhoog’ ook kleiner is. De fluctuaties zijn dus minder, waardoor je van een minder hoog risico kan spreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*