Fiets van de zaak: goed voor uw gezondheid en uw portemonnee

Fietsen met mooi weer. Ontspanning en inspanning wisselen elkaar af. De brandende zon op uw gelaat zorgt voor de ontspanning en het tempo bepaalt de mate van spanning. Dat kunt uzelf bepalen. U kunt ook nog financieel garen spinnen bij een zakelijke fiets. U bent in beweging, het kost u geen brandstof en parkeerkosten én de belastingdienst betaalt een deel mee.  U krijgt bij aankoop van een zakelijke fiets zelfs de btw terug, weet de boekhouder voor de zzp’er.

Het grote voordeel van een zakelijke fiets is de teruggave van de btw en dan nog het voordeel met de inkomstenbelasting. En als u per jaar meer investeert dan 2.301 euro in bedrijfsmiddelen boven de 450 euro excl. btw per stuk dan pakt u ook de investeringsaftrek nog mee. En die is 28 procent.

Fiets van de zaak

U schaft privé een fiets aan van 1.000 euro plus 210 euro btw, u betaalt 1.210 euro en heeft geen enkel voordeel. Koopt u dezelfde fiets zakelijk dan gaat de kassa pas rinkelen. De btw kunt u als zzp’er verrekenen met de omzetbelasting die u moet betalen. De resterende € 1.000 euro staat als activa op de balans. In vijf jaar tijd wordt dit afgeschreven als bedrijfskosten. Al met al levert dit een voordeel van zo’n 40 procent op, aldus de ZZP-boekhouder. De fiets waarvoor u in de winkel  €1.210 voor heeft betaald, kost u op die manier netto slechts € 600. Dat is snel verdiend.

Spelregels fiets van de zaak

Uiteraard moet u wel netjes aan de spelregels voldoen. U dient te kunnen aantonen dat u tien procent van de kilometers die u aflegt met uw fiets, zakelijke kilometers zijn. Officieel dient u hiervoor een rittenschema te kunnen overhandigen.

Investeringsaftrek over fiets van de zaak

Het is al genoemd. Naast het btw-voordeel en het IB-voordeel is er bij de aankoop van een zakelijke fiets nog een derde fiscaal voordeel: de investeringsaftrek.

Alle inventaris duurder dan € 450 exclusief btw die u als zzp’er in een jaar tijd aanschaft, wordt bij elkaar opgeteld.  Komt u met alle aankopen aan een totaalinvestering van 2.300 euro exclusief btw of meer, dan heeft u ook nog recht op investeringsaftrek van 28 procent. Dit wordt verrekend bij uw aangifte inkomstenbelasting en gaat over het bedrag exclusief btw.

Elektrische bike van de zaak

Heeft u de smaak te pakken en w wilt u echt kilometers maken met de fiets. Dan is een elektrische fiets een optie. Omdat de elektrische fiets duurder in aanschaf is, komt u hiermee eerder in aanmerking voor de Milieu Investeringsaftrek (MIA).

En als u dat wilt is er de mogelijkheid om bij aankoop van een elektrische fiets 75 procent van het aankoopbedrag op een willekeurig moment afschrijven.

U moet wel de fiets binnen drie maanden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland aanmelden als u in aanmerking wilt komen voor de fiscale voordeel.

Meer info over de voordelen bij uw boekhouder-zzp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*