Cryptocurrency, wat is dat nou eigenlijk?

Je kan er niet meer omheen de laatste tijd. Overal kom je het tegenwoordig tegen, op het nieuws, in de kroeg, langs het sportveld en op het werk. Je kunt er tegenwoordig zelfs pizza’s mee kopen. De cryptocurrencies. Wat is het nou echt? En is het echt zo simpel om dat geld zo makkelijk te verdienen? Het word je duidelijker na het lezen van dit artikel!

Wat is cryptocurrency?

Cryptocurrency betekent niks anders dan versleuteld geld. Het is een digitale munteenheid die niet wordt uitgegeven door de overheid, het wordt dus ook niet gereguleerd. Het wordt gezien als het geld van de toekomst en het geld van internet. Het wordt voornamelijk gebruikt als handel dat schommelt tussen vraag en aanbod. Als jij traditioneel geld overmaakt naar iemand anders dan komt dat altijd langs een bank, een derde partij. Bij cryptocurrency is die derde partij eruit gehaald en gaat het direct naar de ontvanger. Doordat er geen derde partij meer is gebeurd dit anoniem en kun je het over de hele wereld versturen doormiddel van het internet.

De bitcoin

De bekendste cryptomunt is de bitcoin (BTC). De bitcoin is gelanceerd in 2009 en uitgevonden door Satoshi Nakamoto. Het interessante aan de munt bitcoin is dat je geen transactiekosten betaald en het binnen 2 seconden op andermans bitcoinadres staat. Het wordt vergeleken met de komst van internet en de komst van e-mail. Je kunt het op elk moment omwisselen naar een andere munteenheid, daardoor is het heel aantrekkelijk om er mee te handelen. In totaal zijn er 21 miljoen bitcoins, hoe meer mensen bitcoins kopen hoe meer de bitcoin waard wordt.

Risicovol

Het handelen in bitcoins is niet zonder risico. De prijzen gaan op en neer door de vraag en door het aanbod. Hij kan in een korte tijd flink stijgen maar ook weer flink dalen. Daarom is het nooit zeker of je er winst uit haalt of dat je verlies maakt. Het is daarom niet slim om met geleend geld te gaan handelen, als de bitcoin flink in waarde daalt ben je het geld kwijt en heb je een schuld van je lening. Ook is het zo dat wanner je je bitcoins verstuurd naar een adres dat niet bestaat (bijvoorbeeld door een typefout) dan is dat niet terug te keren en ben je het dus kwijt. Zorg er dus altijd voor dat je dubbel checkt wanneer je een cryptomunt naar een ander adres verstuurd.

Wallet

Elke wallet heeft een uniek adres waar je cryptomunten in worden opgeslagen. Je hebt een online, offline (Hardware) en een mobiele wallet. Een online wallet is bijvoorbeeld op een website waar je de munten heen stuurt. Daar heb je eenvoudig toegang op en is geschikt voor middelgrote bedragen. Bij een offline wallet stuur je ze naar een aparte computer die niet op het internet staat aangesloten. Daarbij heb je geen snelle toegang tot je munten. Deze hardwarewallet is vooral bedoeld voor de grotere bedragen. De mobiele wallet wordt het vaakst gebruikt. Je hebt daarbij snelle toegang tot je munten via je mobiele telefoon. Deze wallet brengt wel het meeste risico met zich mee, het is daarom ook bedoeld voor de kleinere bedragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*