Beleggen, wat is dat?

Geld wordt steeds minder waard door inflatie. Met beleggen kan je ervoor zorgen dat geld meer waard wordt door er rendement op te halen. Maar wat is beleggen eigenlijk? En wat zijn de risico’s van beleggen?

Waarom beleggen?

Met geld sparen schiet je niet zoveel op. Je geld moet je ergens bewaren en het staat stil. Door inflatie wordt het geld alleen maar minder waard. Doormiddel van beleggen kun je rendement uit je spaargeld halen, je geld is de hele tijd in beweging. Je koopt als het ware een product met de hoop dat het product later meer waard wordt en dat je het dan weer voor meer kan verkopen. Mensen beleggen omdat ze het leuk vinden, hopen dat ze er veel geld mee kunnen verdienen of omdat ze extra pensioen willen opbouwen.

Wat zijn aandelen?

Als je aandelen koopt word je voor een klein deel eigenaar van het bedrijf waar je ze van kocht. Wanneer een bedrijf failliet gaat ben je vaak je geïnvesteerde geld kwijt, maar als het bedrijf groeit gaan de aandelenkoers omhoog en kan het bedrijf een gedeelte van de winst uitdelen als dividend.

Zelf beleggen

Zelf beleggen is de goedkoopste manier om te beleggen. Het neemt wel de meeste risico’s met zich mee. Je moet dus zelf goed op onderzoek gaan en over de juiste kennis beschikken. Beleggen kost ook veel tijd en je moet er veel geduld voor hebben.

Beleggingsfondsen

Als je de tijd en de kennis niet hebt kun je het best investeren in een beleggingsfonds. Beleggingsfondsen hebben meerdere aandelen gekocht van meerdere ondernemingen, zo kunnen ze met het verlies van een onderneming het dekken met de winst van de andere onderneming. Het is een groot verzamelpunt waar de inleg van beleggers bij elkaar komt om zo een grotere spreiding te krijgen. Zo loop je minder risico op verlies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*